Att bena ut livet, optimera och utvärdera

Igår stod jag vid min gamla busshållplats, den jag har väntat på bussen vid sen jag var 7 år. Den här gången stod jag där för att åka hem, hem till mitt eget hem, först med bussen och sen med tåget mot Västerås. När jag stod där knäppte jag instagrambilden här under med min dåliga mobilkamera och tänkte på mitt liv. För vet ni? Jag känner sån enorm tacksamhet för mitt liv! Visst, det finns saker som inte är optimala, saker jag vill ändra på men i det stora hela så älskar jag mitt liv. Jag älskar att jag är fri, att jag kan ta en vecka i Dalarna om jag vill, utan att något håller mej fast. Jag älskar att jag har mitt egna lilla hem med en man som jag är så tokigt kär i att jag ibland inte kan tro att det är sant. Jag älskar att jag får vara mitt egensinniga ”kan själv-jag”, att jag gör saker på mitt sätt fast än andra kanske tycker att jag lever konstigt, att jag borde rätta mej efter normen och göra som ”en ska” med 9-17-jobb, barn, hus…

När jag stod där och funderade så tänkte jag också lite på hur jag skulle kunna göra för att optimera mitt liv mer. Är det girigt att tänka så? Jag tycker nog inte det? Livet gör ju lite som det vill ändå, några garantier finns inte och då tänker jag att det är bäst att jobba på så mycket en kan från sitt eget håll.

Egentligen är det inte så mycket jag behöver. Jag tänker bara, och detta kanske låter hemskt tråkigt, att jag vill tjäna lite mer pengar så att jag ska ha utrymme att göra lite mer roliga saker. Lyckan sitter så klart inte i pengar, det har jag verkligen lärt mej under tiden då jag har levt ganska sparsamt. Men det finns trots allt en trygghet där och en frihet som jag vill åt. Mitt i den tanken så kan jag också känna: Vilket lyxproblem! Jag har alltså en enda grej som jag behöver åtgärda för att jag ska vara helt tillfreds. Då är det liksom bara att sätta tänderna i det och jobba ditåt.

Det är väldigt nyttigt ändå, att bena upp livet så där: Vad har jag?, Vad vill jag ha?, Vad behövs?, Vad behövs inte? Har du testat någon gång? Om inte, gör det! Det kan hända att svaret är mycket enklare än du trodde. 

granberget

15 tankar om “Att bena ut livet, optimera och utvärdera

 1. tacksamhet är fina grejer det; kanske den bästa känslan av alla?

  ps. jag tycker att vi måste komma bort från tanken att det är fult att tjäna pengar. så länge man gör bra saker med sina pengar så ska vi inte skämmas för det…

  Gilla

  • Ja, så är det nog? Ynnesten i att få känna den 🙂
   Håller helt klart med om det. Ser nu att det kanske ser ut på min text som att det är lite skämmigt att det är det jag önskar? Tror nog att det blev så för att jag tyckte det krockade med övriga mjuka värden på något vis? Fast det är ju tokigt att tänka så 🙂

   Gilla

 2. Jättebra att ta lite tid att fundera över sånt där. Jag hade lite (ganska mkt) livskris efter förra sommaren, och då började jag tänka lite på det där. Vad är det jag behöver? Jag kom fram till att det var en nystart jag behövde, sökte (och fick) nytt jobb och det var ett steg i rätt riktning! 🙂

  Gilla

 3. Tacksamhet över det man har är verkligen bra grejer! Att kunna komma fram till vad man ev saknar och så jobba mot det är ju riktigt bra. För pengar behöver man ju, även om det inte är allt. Men det underlättar helt klart!

  Gilla

  • Visst är det 🙂 Jag jobbar med detta, med bloggen och lite kringprojekt. Jag var tidigare utmattningsdeprimerad (innan dess hade jag eget företag inom design och sömnad) så det passar bra och är lagom just nu. Sen hoppas jag så klart att det ska utveckla sej ännu mer så att jag kan tjäna ihop en ordentlig lön, där är jag inte än.

   Gilla

 4. Har du lyssnat på låten Dubbel Margarita? Den kanske låter töntig men det finns en rad som lyder ”han maximerar livet med små enkla medel” vilket innebär att han i låten är sjukt nöjd bara han får en pizza och en drink. Det gillar jag, att kunna vara nöjd med det lilla och kanske inte alltid sträva efter stort, dyrt och fint. Tänkte på den låten när jag läste ditt inlägg. ☺️

  Gilla

  • Nej, jag har inte hört den men det låter väldigt mycket så som jag tänker 🙂 Det behöver inte vara flashigt och storslaget. Rikedomen ligger i helt andra saker för mej. Blir glad att du associerade den med mitt inlägg 🙂

   Gilla

 5. Jag fattar verkligen inte varför så många binder upp sig i sina liv på det viset, med fasta jobb, barn och villalån… det verkar så oerhört deppigt och inspirationslöst. Jag fattar att många behöver och mår bra av den tryggheten men inte i närheten av så många som ändå väljer den. Jag beundrar alla, framförallt kvinnor, som går sin egen väg. Det tänker jag göra!

  Gilla

  • Jag tror att väldigt många är fast i normen, hur de tycker att det bör vara. Sen tror jag så klart att just det livet kan vara drömmen och lyckan för många, det är ju olika för alla. Jag känner mej rätt ofta som en knäpp utomjording som gör lite som jag vill. Satsa på en blogg liksom? Vad tror jag? 😀 Jag blir jätteinspirerad av dej, just för att du också gör det, är så målmedveten och verkar så fast i din tro på att det kan funka. Det stärker mej också och jag hoppas att jag kan skicka lite styrka tillbaka ❤

   Gilla

 6. Jag trivs med mitt liv och 8-17-jobb. Förmodligen mest på grund av att jag älskar det jag gör på jobbet. Men jag har ändå börjat känna längtan efter något friare. Har bestämt mig för att göra något åt det. Börjat tänka ut en plan. 🙂

  Gilla

  • Jag hoppas att du inte tolkade inlägget som att jag tycker att det är tråkigt och fel med ett fast jobb? Allt beror ju på vad en gör och att en gillar det så klart 🙂 Vad spännande det låter med dina planer förresten. Heja dej!

   Gilla

 7. Ping: Dagvilse - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s