Recept: proteinrikt fröknäcke på sojamjöl

Idag har jag bakat fröknäcke. Det hör i och för sej inte till ovanligheterna att jag gör, men om jag får säja det själv så tycker jag att det blev extra lyckat den här gången. Det blev alldeles spröda knäckebröd, knapriga, nästan så där att de faller i bitar när en brer dem och så var de ungefär hur goda som helst. Orsaken till det fina resultatet tror jag är att jag använde sojamjöl, det är nämligen det enda som jag har ändrat på från tidigare fröknäcken jag bakat.  Sojamjölet gör också fröknäcket extra proteinrikt (sojamjöl innehåller 39 gram protein per 100 gram) och mättande -Bra grejer!

Nu tänkte jag att ni skulle få receptet! Förresten, en sak till bara: En till bra grej med det här receptet är att det inte tar så lång tid. Många typer  av fröknäcke kräver ju annars torkning i ugnen på låg värme under flera timmar, men inte detta -Allt du behöver är en timme!

Fröknäcke/Frökex på sojamjöl

Till en plåt behöver du:

  • 2 dl sojamjöl
  • 2 dl solrosfrö (eller byt ut mot andra frön du gillar, ex pumpakärnor)
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl olja
  • 3 dl kokande vatten
  • Ev. örter och flingsalt att strö på knäckena innan gräddning

Fröknäcke på sojamjöl och solrosfrön

Gör så här:  Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll på olja och kokande vatten och rör om. Låt sedan degen vila i 5-10 minuter så att den tjocknar. Platta sedan ut degen tunnt på en plåt med bakplåtspapper. Här kan en göra lite olika: Jag vet att vissa oljar in ytterligare ett bakplåtspapper, lägger på degen och kavlar, men jag brukar bara blöta händerna och sedan platta ut degen med dem. Strö på eventuella kryddor och flingsalt och skjutsa sedan in i ugnen i ungefär en timme. När knäcket känns hårt och är lite gyllene kan du ta ut det. Låt det vila och kallna en stund (då hårdnar det ytterligare) och bryt sedan i bitar.

Proteinrikt fröknäcke på sojamjöl

 

9 tankar om “Recept: proteinrikt fröknäcke på sojamjöl

  1. Ping: Fröknäcke med sojamjöl – Siljesvärd – Wine & Workout

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s