Recept: Chia-sylt med mango, äpple och apelsin

Det här med chia-sylt har jag tyckt varit en himla smart idé ett bra tag, jag har bara inte testat att göra någon egen, förrän nu i helgen då: I lördags fick jag äntligen feeling och kokade en sats, innehållande mango, äpple och apelsin. Den blev verkligen jättegod -Frisk, fräsch och lagom söt! Chia-sylt är så enkelt att en nästan inte behöver något recept men jag tänkte att ni skulle få mitt i alla fall.

Det smarta med att göra sylt på chiafrön är ju att en dels får chiafrönas alla nyttighet i sin sylt men också att fröna ger en geléaktig, ”syltig” konsisten.

Chiasylt med mango, äpple och apelsin

 

Till ca 3 dl sylt behöver du:

 • 1 äpple
 • 1 apelsin
 • 2 rejäla nävar fryst mango
 • 1,5 dl vatten
 • 1 msk honung eller annan sötning
 • 2 msk chiafrön

 

chiasylt3

Gör så här: Dela frukten grovt och blanda med vatten. Sätt på en platta och låt koka tills frukten är helt mjuk och lite av vattnet kokat bort (så att du inte har en allt för vattnig konsistens). Ta fruktmoset av plattan och blanda ned honung och chiafrön. Vänta en stund och blanda om igen eftersom chiafröna annars sjunker och bildar en gelé på botten. Låt sylten svalna och fyll i en ren glasburk med lock. Klart!

chiasylt4

13 tankar om “Recept: Chia-sylt med mango, äpple och apelsin

 1. Spännande! Jag har velat testa chiasylt länge men det har som inte blivit av. Ditt recept känns tillräckligt enkelt för att jag ska ta mig för det. Enkelt och gott känns som en bra kombo. Kramar Liza

  Gilla

  • Vill du göra det ännu enklare kan du ju alltid göra raw! Bara att mixa färsk frukt eller bär, mixa och blanda ned chia 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s