Hälsa var inte vad jag trodde

När jag startade den här bloggen så hade jag nog en föreställning om i vilken riktning jag skulle för att bli hälsosam: Jag skulle tappa vikt (kanske lite rutor på magen också?), jag skulle springa supersnabbt, jag skulle äta bra jämt (nåja, oftast), hålla mej till en viss kosthållning. Jag skulle bli en new improved me (ytan i fokus)! Jag trodde att det var dit jag ville, eller snarare, det jag måste göra för att nå tillfredsställelse. Det visade sej dock att så inte alls vara fallet. Jag ville bara må bra. Träningen, löpningen hjälpte mej att må bra och det där andra föll lite i glömska -Som tur var!

Men det finns ju så klart normer, föreställning om hur en träningsbloggare ska vara och se ut, det kan en inte undgå. När jag läser den här texten av Emma/fit by Emma Hå –Vem är jag att driva en träningsblogg? – blir jag så berörd. Exakt så har jag också känt många gånger: Ska en liksom inte vara på det där sättet, så som de flesta andra träningsbloggarna? Kommer människor tycka att jag är en bluff eller totalt oinspirerande? Men så skakar jag lite på mej. För jag är ingen bluff. Jag är en människa som mår bra av träning och vill berätta om det. Berätta att träning är för alla,  att det inte bara finns en liten klick som får springa, synas på gymet, att du kan vara minst lika grym utan magrutor. Det finns en plats också för mej bland gyttret av rutiga magar.

Smalhet har blivit en sån stark symbol för hälsa. Så pass stark att vi tror att person X som röker och aldrig tränar är hälsosammare än person Y som har extrakilon men som inte röker och tränar flera gånger i veckan -Det absurda i det? När vi egentligen är människor som är stöpta i helt olika formar.

Jag kom fram till vad hälsa är för mej efter ett tag tillsammans med träning och den här bloggen. Hälsa för mej är:

 • Att kunna röra mej som jag vill, t.ex kunna springa fort till bussen utan att bli flåsig.
 • Att orka
 • Att trivas i min kropp
 • Att ha ett mer balanserat psyke -Jag mår så mycket bättre när jag tränar
 • Att vara ute i naturen
 • Ett inre lugn, en kärlek till mej själv.

Det är de absolut viktigaste sakerna för mej! Inte magrutor, inte en smal kropp. Som vanligt: Jag säjer inte att det är fel att vilja gå ned i vikt. Jag säjer bara att det är rätt att hitta en plats där en uppskattar och älskar den kropp en har. Och vi behöver mångfald, vi behöver FLER som visar att hälsa kan bo i olika kroppar.

hälsosam

Hej, hej! Här är jag ute och springer i min hälsosamma kropp. För att jag KAN!

 

16 tankar om “Hälsa var inte vad jag trodde

 1. ÄLSKAR att du bloggar om hälsa och att du inte fokuserar på vikt, fasta eller liknande infallsvinklar. Du tränar för att du älskar det. Du äter gott för att du älskar det. Du tycker om dig själv. Stort, stort, jätteälsk på det! ❤

  Kram M

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s