Har vi ansvar och vad exakt hetsar?

Malin/ Rund är också en form, skrev idag ett bra inlägg om ansvar i sociala medierHar en ett ansvar för vad en lägger upp när en bloggar, instagrammar o.s.v? Måste en tänka en extra gång på hur det kan tas emot och tolkas av andra? Jag kom att tänka på främst två saker när jag läste Malins text. Dels: 1. Ja, jag tycker en har ansvar. Och 2. Det är inte bara de ”uppenbara” sakerna som kan väcka jobbiga tankar hos mottagaren.

För så här, om vi ska tala om ansvaret först: Du kan hävda att det är din blogg, att du gör som du vill på din plattform. Saken är bara den att jag inte tror att det blir någon vidare blogg om du inte har mottagren i åtanke. Ni är liksom flera om din blogg: Du och dina läsare, människor du inte alla gånger vet så mycket om men som stöttar dej genom att läsa din blogg. Människor som många gånger tror på ditt ord och dina råd.

Och så det andra: Mycket fokus hamnar i den här diskussionen på rutiga magar, putiga rumpor och knasiga dieter, och det är ju förståeligt eftersom de finns massor av den varan på nätet. Just de sakerna reagerar jag själv inte speciellt mycket på, kan borsta av mej dem ganska lätt (där med inte sagt att alla kan så klart).

Men en grej mår jag riktigt, riktigt dåligt av, något som kommer lite skymundan: När andra talar nedsättande om sina kroppar 

Jag kan inte göra något åt om du föraktar din kropp mer än att hoppas att du kommer över det. Men snälla du: Innan du delger andra de känslorna på sociala medier genom att tala om din kropp nedsättande, i termer som fläskig, klumpig, fet, tänk då på mottagaren och vad det kommer att göra med personen som hör. För mej är det något med det där destruktiva ordvalet som skickar mej rakt ned i källaren: Jag är inte längre nöjd. Jag borde kanske också forma om och hata? Nej! Naturligtvis inte! -Men ni förstår känslan? När någon skriver: ”Nu ska fläsket bort”, då mår jag så himla dåligt. Sen tänker jag: Jag som gillar min kropp för det mesta, vad gör de orden med den som inte gör det? Och till dej som skriver så: Du kommer inte att motiveras av att vara taskigt mot dej själv, det är min övertygelse.

Jag märker att jag har lite svårt att få struktur i den här texten? Det finns så mycket jag vill säja om både ansvar och vad som egentligen hetsar. Men om en ska försöka knyta ihop det på något vis, så här som hastigast. Så här känner jag:

>Tänk på vad du publicerar, att olika saker påverkar olika människor. Naturligtvis kan en inte täcka in allt men en kan försöka vara medveten om att det en skriver/publicerar faktiskt ger avtryck.

>Tro inte att du går fri från ansvar för att du inte är innehavare av ”idealkroppen”.

>Var snäll, både mot dej själv och dem som följer dej.

hopp

 

16 tankar om “Har vi ansvar och vad exakt hetsar?

 1. Bra skrivet!
  Jag tycker också att man har ett ansvar, och det är nog viktigt att då och då reflektera över vad man sänder för signaler. Kanske ta en stund någon dag och kolla igenom sitt instaflöde: man lägger ju upp saker av bara farten, så det kanske kan vara klokt att gå tillbaka och se på det med nya ögon efteråt.

  Gilla

  • Tack!
   Smart tänkt: Att ta sej en titt ibland och få en överblick om vad en egentligen förmedlar. Sen kan en ju inte tillfredsställa alla heller men jag tänker att de som känner sej hetsade av ex. träning inte följer 🙂

   Gilla

 2. Så bra skrivet!
  Jag har också så oerhört svårt för när nån talar nedlåtande om sig själva med ord, som man förhoppningsvis aldrig skulle säja till någon annan.

  Gilla

  • Tack snälla!
   Precis, sen tänker jag att en måste få lov att diskutera varför en känner så så klart men det är liksom en annan grej. Superbra måttstock: Skulle jag säja detta till någon annan?

   Gilla

 3. Himla intressant ämne ni tar upp! Det är otroligt svårt, på så många olika plan – men en grej jag själv tänker och känner angående detta är att 1. Bloggaren har såklart ett stort ansvar, men det tycker jag även att man har som läsare. Om jag som läsare tar illa upp av någon text/bild så är det faktiskt mitt ansvar att antingen diskutera det, eller välja att inte läsa bloggen i fråga. Allt ansvar kan inte ligga på bloggaren. Jag ser det som ett delat ansvar bloggare vs läsare. Och så tänker jag på en grej till; att som bloggare ta ett allt för stort ansvar (nu menar jag FÖR stort) kan resultera i att man censurerar sig otroligt mycket i sin texter. Om man försöker undvika alla ömma tår i hela världen kan jag tycka att inläggen blir otroligt mjäkiga och omständiga. Jag tycker det är viktigt att känna att man får lov att stå för den man tycker och skriver, även fastän det inte är helt PK och tillrättalagt alla gånger. (Ja, inom rimliga gränser. Men jag har inte sett en enda hälsobloggare propagera för SD typ 😉 )

  Gilla

  • Är helt med dej i det du skriver Erika. Mår jag dåligt av något så är det mitt ansvar att avfölja. En kan inte ta hänsyn eller ens veta allt som någon kanske tar illa vid sej av,det är omöjligt att anpassa sej så att det passar alla. Men medvetenheten är viktig tycker jag, att andra läser och tar till sej av det en skriver. En kan ju liksom försöka undvika de värsta minorna och ha en dialog med de som läser. Sen kan en ju inte bli som en rädd kanin som inte vågar skriva något, för då blir det ju väldigt tråkigt och opersonligt.
   Hahaha för slutklämmen förresten! 😀

   Gilla

  • Ja, jag tror det är viktigt att vara medveten om sin lilla del. Sen är det ju som du skriver: Det finns alltid någon som tar illa upp av något, hur mycket ansvar en än tar. Det är omöjligt att tillfredsställa alla men som sagt: Medvetenhet och dialog.

   Gilla

 4. Ping: Tips från soffan - Träningsblogga

 5. Jag tycker det glöms lite att den som läser faktiskt också har ett ansvar i att inse att en instagrambild inte är hela verkligheten. Var försvann kritiskt tänkande på sociala medier liksom?

  Gilla

  • Jag håller med dej men tänker att det är någon slags samverkan? Att både de som publicerar och de som tar del av det tar sitt ansvar. Jag själv skulle aldrig följa något som får mej att må dåligt.

   Gilla

 6. Ping: Publiceringsansvar och vikten av siffror | Ida Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s