Jag är nyfiken på….

Den här veckan bloggar BoH (<–Följ!) om saker vi är nyfikna på: Träningsformer, tävlingar, upplevelser. 

>Ida/Mitt aktiva liv nyfiken på saker som innefattar allt från fjäll, matlagning och mtb. 

>Annika peppar alla att våga prova något nytt i och berättar vad hon själv är nyfiken på.

Och jag då, vad är jag nyfiken på? Först tog jag en tankesväng runt roller derby, men helt ärligt så är jag en person som blir himla arg av att göra illa mej. Och om någon annan orsakar det? Är rädd att jag skulle vara konstant arg på hela laget. Men en annan grej, en för mej nygammal grej är jag supernyfiken på, så pass att jag känner att jag måste göra något av det snart.

När jag var liten, ja upp till tidiga tonåren åkte vi mycket längdskidor i min familj. Jag och pappa åkte till elljusspåret och åkte ofta som jag minns det, vi åkte längdskidor på skoterspår för att hälsa på bekanta, hela familjen -Mycket kravlös skidåkning alltså, skidor som transport och utflykt. Dessutom var min morfar världens skidentusiast och hade åkt mycket längd i sina dar samt tävlat en del. Han var så klart eld och lågor över att jag också åkte vilket innebar att han försåg mej med ny utrustning regelbundet, vallade skidor och peppade inför skolmästerskapen -Inser lyxen i det nu (förutom den gången han experimenterade med klister då och jag hade en halv decimeter snö under skidorna..).

Men sen då? Jag blev tonåring, tappade intresse och det sista paret skidor som morfar gav mej användes inte så ofta. Och nu, nu har jag inte åkt skidor sedan jag var runt femton kanske? Men på senaste tiden har något väckts i mej. Det hänger nog mycket ihop med att många löparbloggar som jag följer byter ut springskorna mot skidor på vintern. Och så finns det skidåkare i BoH så klart: Helena, Anna, Camilla -Har jag glömt någon nu? Och naturligtvis Ida som också provade på det där med skidåkning under sportlovet.

Allt detta, inspirationen från andra och minnen från barndomen har gjort mej så omåttligt sugen på att åka längdskidor igen. Jag MÅSTE åka längdskidor igen! Nu kanske det kan vara så att min bild är aningen romantiserad…. Jag tänker mej hur jag glider omkring på ängarna hemma i Dalarna med solen i ansiktet. Fast romantiserat eller ej: Jag vill väldigt gärna ändå.

Mitt enda problem just nu är att jag inte har någon utrustning och att sådan verkar rätt dyr? Jag har förvisso fortfarande kvar det där sista paret skidor hemma i Dalarna men jag misstänker att de är lite daterade? Jag tror inte ens såna bindningar används längre? Ni vet: Såna med några piggar på skidan som en fäster i håligheter på skon? Och hur länge kan egentligen ett par längdskidor stå utan att torka ihop helt? Fungerar de fortfarande efter 20 år?

Det funderar jag på nu, hur jag kan få till en första skidutrustning utan att lägga ned en förmögenhet. Har ni möjligen några tips?

skiddrömmar

Det är lite i den här miljön jag tänker mej att jag vill glida fram.

 

24 tankar om “Jag är nyfiken på….

 1. Alltså ÅH, vill också skaffa mig utrustning. Det är mitt mål till nästa säsong! Men vettefasen var man hittar något som inte kostar en förmögenhet. Nu lånade jag ju ett par skidor när jag åkte, men det känns som att det inte hade vart helt fel att investera i eget.
  Kan det tänka sig att det blir någon ordentligt rea sedan när skidsäsongen är över för i år? … Hoppas!

  Gilla

 2. Kolla på sportbutiker nu och framförallt efter vasaloppet, då reas det mesta ut. Om du inte vill valla själv tycker jag du ska köpa ett av de där nya vallningsfria skidorna. Inte de där med fiskfjäll för då kommer du att svära dig runt hela turen. Sök på skintec eller fischers vallningsfria. De nya vallningsfria skidorna har överlag rätt bra glid också. Annars köper du en vanlig skida och använder tejp!
  Pjäxor kan du köpa begangde eller hitta ett par lite billigare, stavar kan du köpa billigt också men se till att de har kontorollrem och inte enbart en ögla. Uppgradera sedan om du vill. Bidning och skidor i paket är bra!
  Det är väldigt svårt att köpa begagnade skidor eftersom det är jätteviktigt att spannet är utmätt för just dig. Det är viktigt att du får hjälp med detta ibutiken eller köper från ett företag på nätet som KAN mäta upp ditt spann.
  (inser nu att jag kanske ska sammanställa min köpa-skidor -guide som ligger i bakhuvudet)
  Lycka till, det är en fantastisk härlig sport 🙂

  Gilla

 3. Det finns säkert många sportaffärer som har börjat med rea. Jag köpte faktiskt nya skidor med bindningar för 1500 spänn idag (pjäxor och stavar har jag sen tidigare) till 50% rabatt på Intersport i Ludvika. Det går att köpa skidor på nätet också, tex http://www.polder.se, men som nån annan så rekommenderar jag att du går till en butik och ser till att få hjälp av någon som vet vad hen pratar om, för det är lite klurigt med spann etc. Lycka till!

  Gilla

 4. Jag tänker inte på mig själv som skidåkare men det är jag ju faktiskt! Och ja, allra oftast är det härligt. Svårslaget att åka längd en marsdag i strålande sol när snön gnistrar!
  Japp, du måste bara göra’t!!

  Gilla

 5. Nu när Tjejvasan, Vasan m.m. och snart även vintern, snart är över, reas skidutrustning ut. Köp då så har du färdigt till nästa vinter. Kanske hinner du även med att ta en tur nu i vårvinter. Mars är bästa skidmånaden!

  Gilla

 6. Ping: Jag är nyfiken på - fjällmaraton - Camilla tränar

 7. Ping: Jag är nyfiken på... - Camilla tränar

 8. Kör säger jag! Kan du ha utrustningen spelar det väl ingen roll om det inte är up to date – testa. Sen om det var så som du trodde kan man hitta nyare, för självklart uppdateras utrustningen av en anledning. Jag har också blivit sugen på längdskidåkning, och det trodde jag knappt jag skulle säga…

  Gilla

 9. Ping: Jag är nyfiken på traillöpning - Anna Jansson

 10. Skidor, alltså jag är så grön på det men det är så roligt och befriande. Jag är absolut inte bra på det och har inga vrålbra skidor men det duger fint för det jag vill med skidåkningen. Så kör, bara kör!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s