Recept: Bollar av bönor och ärtor

Är du sugen på att äta mer vegetariskt eller är vegetarian? Då känner jag att det är min skyldighet att berätta om en av världens enklaste, godaste, billigaste, mest varierbar mat: Bollar av bönor och ärtor. Ja, jag vet, det är inte direkt någon nyhet som sådan, men jag tänker att vissa kanske tänker att det är svårare än vad det är?

kikärtsbollar2

Grundrecept för 4 port

 • ca 4,5 dl bönor eller ärtor av valfritt slag
 • 1 ägg  eller för veganskt: byt ut mot ett chiaägg  (1 msk chiafrön och 3 matskedar vatten som får svälla en stund)
 • 1 msk potatismjöl
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/2 lök
 • salt och peppar
 • olja till stekning

 

Gör så här:

Mixa samtliga ingredienser med stavmixer i en hög bunke eller i en matberedare. Jag gillar när det är lite bitar kvar men det är ju en smaksak. Blir smeten för lös så kan du tillsätta lite mer potatismjöl.  Sen kommer det roliga:  Att blanda i olika smaksättningar. I bollarna på bilderna, som är gjorda av kikärtor blandade jag i en liten burk majs, tabasco och ca 1 dl överbliven riven ost.

Här är tips på andra smaksättningar:

 • Riv ned en morot
 • Riv ned färsk ingefära
 • Blanda i någon dl grovt  mosad broccoli
 • Blanda i dina favoritkryddor
 • Parmesan
 • Liquid smoke

Ni ser ju! Det finns massor en kan göra för att variera sina bollar. Du kan säkert komma på massor av andra grejer som verkar vara goda att ha i.

kikärtsbollar1

När du smaksatt färdigt rullar du små bollar av smeten (ca 20-30 st beroende på storlek) –Ett tips till förresten: Gör dem större och platta ut dem så har du plötsligt vegoburgare!. En kan steka bollarna i stekpanna eller fritera, men det absolut enklaste tycker jag är att hälla en skvätt olja i en långpanna och grädda bollarna i ugnen på 200 grader tills de är gyllenbruna (runt en kvart), vänd också bollarna någonstans i mitten av tiden.

kikärtsbollar3

Och så ett sista bön och ärt-tips: Jag tycker att det blir så mycket godare och billigare att hoppa burksorterna och istället köpa torkade bönor och ärtor. Det är inte så meckigt som det låter. Jag brukar lägga bönorna i blöt över natten, sen sköljer jag av dem och kokar på svag värme enligt på förpackningen angiven tid (det brukar vara runt 1 timme). Jag låter sedan bönorna svalna och packar dem sedan i lagom mängd, i plastpåsar. Sen fryser jag in dem tills jag behöver dem!

 

2 tankar om “Recept: Bollar av bönor och ärtor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s