Tidsoptimism vs. tidspessimism & stress vs. lugn

Hörrni, jag har filosoferat, tänkt djupa tankar. Eller, haha, inte superdjupa kanske, men jag har ändå funderat en del. Jag har reflekterat över det där med tidsoptimism vs. tidspessimism och sambandet med stress förstår ni. Så här: Jag är en person som oftare kommer några minuter för tidigt än några minuter försent, eller, jag kommer nästan aldrig försent. Jag har också alltid en känsla av att jag inte ska hinna med, och planerar mina göromål ganska noga med mycket tidsmarginal. Jag är alltså en solklar tidspessimist samt en rätt lättstressad sådan.

Jag kom i alla fall att tänka på: Är tidsoptimister mindre stressade personer? Jag tänker att de kanske är det eftersom de tror att de har tid, att tiden är längre än den egentligen är. Och i såna fall: Är det skönare att leva så? Eller leder det också till stress eftersom en aldrig riktigt hinner? I min egna, alldeles personliga, jättelilla undersökning med två försökspersoner, nämligen min kille och jag, ser det ut ungefär så här: Han är mer tidsoptimistisk än jag, han litar på att han hinner och är också en lugnare person. Jag är mer hetsig och mer stressad. Säj att vi ska någonstans, då står jag ofta i hallen med jackan på och svettas långt innan han är färdig. Grejen är ju att vi alltid hinner ändå och det enda jag får ut av att stressa är en svettig kropp. En å andra sidan är jag bra på att se till att få saker gjorda så att en istället kan slappna av efteråt.

Jag kan ibland tycka att tiden liksom jagar mej, men sedan visar det sej att jag i alla fall är klar med allt jag skulle göra i god tid (ofta med en stor klump tid över). Det är en aning jobbigt bara, att känna att en gör nästan allt under någon slags imaginär stress. Framförallt väldigt onödigt. Men hur sjutton gör en för att bli mer tidsoptimistisk?

Hur tänker du om det här? Är du tidsoptimist eller -pessimist? Är du stressad eller ostressad?

IMG_4022

Pessimist vs. optimist. 

6 tankar om “Tidsoptimism vs. tidspessimism & stress vs. lugn

 1. Jag är en solklar tidsoptimist 🙂 Tror nästan alltid att jag hinner alla mina planer som jag lägger upp inför tex en ledig dag. Men blir oftast besviken på mig själv för att jag INTE hinner…..därav känner jag att jag är en stressad människa! Nackdelen är att jag pressar mig själv för att hinna, en personlig press som jag inte mår så bra av alltid. Jag vill ha fler timmar på ett dygn!

  Gilla

 2. Här har du en tidspessimist till. Jag är exakt som dig x)
  Har kommit fram till att det verkar vara problematiskt, vilket håll man än är på, så jag försöker hitta ett mellanläge och öva på vad jag hinner och inte. Hatar känslan av att jag stressar helt i onödan, det tar så mycket energi liksom.

  Gilla

 3. Haha! Jag känner igen det där. Hualigen för att komma sent! Gjorde aldrig det förr. Men det har förändrats. Jag skaffade barn. Efter det är det stört omöjligt att komma i tid till saker. Plötsligt är vi alltid ute i sista minuten och varje morgon står jag och vrålar åt kottarna att de ska skynda sig för att vi annars kommer för sent – vilket vi i princip sen ändå aldrig gör.
  Fast någon tidsoptimist blir jag nog aldrig. Har svårt att ta det så där avspänt…

  Gilla

 4. Jag hamnar i tidsoptimistfacket, alltid lite sen och varje gång jag är sen har jag gjort mitt allra yttersta för att komma i tid och är uppgiven över att ha misslyckats. Försöker att alltid berätta att jag tenderar att vara några minuter sen i förväg för att avhjälpa det hela.

  Gilla

 5. Tidspessimist! Kommer ALDRIG försent om det är ngt jag kan påverka själv (är det trafikköer eller så kan det hända, någon enstaka (!) gång). Jag mår dålig om jag märker att jag kommer komma 5 minuter för sent…

  Däremot är jag rätt effektiv och inte jättelättstressad.
  Men visst händer det att jag blir stressad. Och då blir jag väldigt lättretad…. *harkel* 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s