Varför ska en sitta på huk – Malasana Pose

Jag tror det började med det här inlägget från Sara/Träningsglädje: ”Vila genom att sitta på huk”. När jag läste det så tänkte jag: ”Jösses, kan jag ens sitta på huk?” -Alltså, sitta på huk kan ju de flesta om en bara har tåspetsarna i marken, men sådär med hela foten i marken, den ställningen som är en viloposition när en är barn? När jag läst inlägget och alla välgörande grejer med att sitta på huk så testade jag. Det gick ju..ehm… sådär… Jag vinglade fram och tillbaka, det krampade i låren och jag kunde nog sitta max en halv minut. Då kände jag verkligen: ”Vad sjutton! Har jag liksom SLARVAT bort en position som naturligt ingår i människans rörelsemönster? Det måste jag råda bot på!” Sen började jag träna på att sitta på huk någon gång då och då när jag kom att tänka på det.

Några veckor senare läste jag det här inlägget hos Malin/Rund är också en form: ”Mjukstart och Happy Hips!”. I det inlägget berättar Malin om Malasana Pose (yoganamnet för huksittande med armbågarna mot knäna). Hon drog också i med att utföra denna pose i fyra minuter, vilket kändes helt si-fi för mej som klarade en knapp minut vid det här laget. Men jag blev ytterligare lite taggad av det inlägget och sen dess har jag tränat Malasana Pose regelbundet. Dels för att jag vill kunna, jag vill inte bli äldre och låta smidigheten försvinna från min kropp steg för steg och dels för att det är så oerhört skönt för stela höfter. Dessutom är det enormt välgörande att sitta på huk! Denna sammanfattning av varför en ska sitta på huk länkade Sara till, och jag gör detsamma p.g.a väldigt bra: ”Sitt på huk mer” <– Läs! Lovar att ni blir taggade på huksittande.

Hur som helst, nu har Malasana pose blivit något av en kvällsrutin för mej. Jag sitter i den några minuter när jag yogar eller bara en stund framför någon serie. Jag bestämde mej för att testa hur lång tid jag kan igår kväll. Och häpp: Från att vingligt ha klarat en halv minut kan jag nu sitta bekvämt i 3 minuter! Det kanske låter knäppt, men för mej betyder såna framsteg så mycket. Det betyder att jag håller på att återerövra ett rörelsemönster som höll på att falla bort ur min kropp -Hur häftigt är inte det?

Så testa det där med huksittande hörni! Hela din kropp blir glad av det.

IMG_8881

I brist på huksittande bilder: Childs pose -Skön att göra efteråt tycker jag!

 

 

11 tankar om “Varför ska en sitta på huk – Malasana Pose

 1. hatar att min gamla knäskada sätter stopp för att jag ska kunna komma ner helt i huksittande, men tränar ändå regelbundet på det. Plus att det alltid ingår i CrossFitens uppvärmning.

  Gilla

 2. Första gången jag testade malasana fick jag helt ont i skenbenen, skakade och svettades (det var nog på den andra yogaklassen jag var på och vi höll posen länge). Nu älskar jag den och försöker att komma ihåg att göra den varje dag!

  Gilla

  • Det är så coolt med utveckling och det är så himla skönt när grejer sitter, sånt som var skitsvårt i början. Jag hade liksom ingen balans alls när jag testade de första gångerna, utan svajade hit och dit, fick nästan lov att ha armarna rakt fram för att inte tippa bakåt 😀

   Gilla

 3. Då kan jag ju stolt berätta att på huk fixar jag och det är faktiskt väldigt skönt! Däremot är det lite svårare att ha vanliga kläder på sig som jeans när jag ska sätta mig så där 🙂

  Gilla

 4. Ping: Fredagsfys före fredagsmys | hopihopi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s