BoH veckotema: Godis

Veckans tema i BoH är kort och gott godis! Så här är det med mej: Jag må ha tusen andra hang ups och problem, men socker och godis är inte ett av dem. Jag har ett så himla odramatiskt förhållande till socker att det inte är klokt. Menar inte att kokettera här, jag lovar, jag har andra grejer jag brottas med. Jag är bara så otroligt tacksam över att jag sluppit sockerberoende som verkar vara något som många, många har det riktigt jobbigt med. Jag blir så himla sällan sugen på godis, det kanske händer någon gång ibland vid mens men annars kan det gå månader mellan gångerna som jag kommer hem med en påse lösgodis.

Jag tror kanske att jag har min uppväxt att tacka för det? Jag fick absolut äta socker ibland om det bjöds, men det var väldigt, väldigt sällan vi hade godis och fikabröd hemma på vardagar eller ens på helger. Då var jag naturligtvis lite avis på de där familjerna som hade en ”godislåda”, nu är jag istället väldigt tacksam. Det gjorde troligtvis att jag fick en odramatisk inställning till just socker:  Det är något en kan äta ibland, ibland inte, det kvittar liksom. Eller så är det bara så att just min kropp inte reagerar på något speciellt sätt på socker, kanske beror det bara på receptorernas känslighet?

>>Malin skriver ett inlägg som just berör det där med barn och godis (dessutom bjuder hon på recept på godisalternativ)

Jamen, det var väl nästan det! Jag har liksom inga starka känslor gentemot socker, i alla fall inte när det kommer till mej själv. Däremot har jag största respekt för de som kämpar. Jag tror absolut inte att sockerberoende är en påhittad diagnos som det ibland påstås. Jag tänker att det måste vara väldigt jobbigt eftersom en kan köpa socker överallt, när som helst -Som en alkoholist skulle få fri tillgång till sprit ungefär. Hur en ska lösa det vet jag dock inte.

Hur är ditt förhållande till socker?

påskägg

 

13 tankar om “BoH veckotema: Godis

 1. Vad skönt att ha ett okomplicerat förhållande till socker!
  Jag tror att det är så oerhört viktigt att inte ha förbud när man är barn, det har man igen som vuxen.

  Gilla

  • Ja, jätteskönt! Det tror jag med: Det var inte något dramatiskt med socker när jag var liten och det är heller inget dramatiskt nu 🙂 Dock finns det säkert massor med undantag men en bra grund skadar ju aldrig.

   Gilla

  • Fast det är ju inte ditt fel att du inte kan det. Fast fattar så klart att det är superjobbigt att liksom inte känna att en har kontrollen. Jag kan vara lite så med annan mat, bara inte just socker.

   Gilla

 2. Samma här! Upptäckte det när jag en jul blev trött på godis och bestämde mig för att sluta tills jag blev riktigt sugen. Men det hände liksom aldrig. Så skönt, för som du skriver så verkar det vara riktigt jobbigt för vissa.

  Gilla

  • Ja, jag tycker det är speciellt skönt eftersom jag inser att det verkligen är ett problem för många. Är tacksam för att inte ha några starka känslor för socker 🙂

   Gilla

 3. Jag äter sällan godis och chips. Däremot blir det ibland choklad mer än på fredag och lördag..
  Det märkliga är att jag tror att det är mer en VANA, eftersom jag inte hade några som helst problem att hålla upp i en månad, när jag bestämde mig för det.
  Egentligen har jag inte ngt komplicerat förhållande till det heller. Jag äter ju för att jag tycker det är gott. Kanske lite för ofta, om man frågar ”renlevnadsmänniskor” men vad tusan. Så länge man själv mår bra, spelar väl inte antalet gånger/vecka någon roll? Eller….? *harkel* 😉

  Gilla

  • Jag tror verkligen inte det är någon fara när sockret inte är en besatthet, att en kan ha och vara utan men tycker det är gott 🙂

   Gilla

 4. Ping: Godis och samhällets ansvar | FIT by Emma Hå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s