Förebilder inom träning och hälsa

Veckans tema i BoH är att berätta om en hälsoguru eller idrottspersonlighet jag ser upp till. Jag har tänkt länge och väl på detta och kommit fram till: Antingen är jag en person som är superdålig på förebilder, eller så är jag helt fantastisk på det? Så här: Jag har ingen enda person som jag ser upp extra mycket till, där emot har jag ett myller av personer som inspirerar mej från alla håll och kanter. Dessa växlar dessutom och byts ut med jämna mellanrum. Jag misstänker att Emma är lite likadan? Läs hennes inlägg på temat så förstår ni vad jag menar!

Men om jag ändå skall tänka ut bara några så landar jag faktiskt på mamma och pappa. De är de som har gjort att jag alltid förstått vikten av att äta bra och röra på mej. Inte för att de tjatat om det, bara för att de helt enkelt gjorde det till en naturlig del i min vardag. Av mamma har jag lärt mej att man faktiskt kan använda sig av apostlahästarna för att ta sej till platser. Hon har nästan jämt gått dit hon ska om det inte varit jättelångt, så då har jag också gjort det. Jag tror att hon är en av anledningarna till att jag inte kände samma besatthet som andra av att ta körkort när jag fyllde 18. Man kan väl gå och cykla eller? Eller så finns det buss!

Min pappa var jättebra på att liksom leva balanserat. Han var mycket utomhus och jobbade, sen gick han in och åt när han var hungrig för att kroppen sa det. Förstår ni hur jag menar? Han levde aktivt och lyssnade på kroppens signaler, exakt så där som alla borde göra.

Nu på senare år har jag insett hur himla viktiga de varit för att jag ska leva ett någorlunda sunt liv. Det handlar inte om två superhälsomänniskor som åt råkostsallad varje dag. Bara människor som lärde mej att kroppen, den använder man, och godis, det har man inte hemma jämt. Jag tycker det är så himla fint och hoppas jag kan göra samma sak om jag någon gång får egna barn.

grusväg

Att traska längst grusvägar har varit en stor del av min uppväxt med mina alldeles egna hälsoförebilder.

 

4 tankar om “Förebilder inom träning och hälsa

  1. Låter som väldigt kloka föräldrar! Extremism åt något håll är inte bra. Viktigt med den där ”naturliga balansen” (Den blir ju förhoppningsvis helt naturlig, när/om man är uppväxt med det tänket). 🙂

    Kram M

    Gilla

  2. Ping: Förebilder- hälsa och träning - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

  3. Kloka tankar! Enklast är om man får detta med kost och rörelse inlärt som barn. Man kan såklart öva in det som vuxen också men då bli det lite svårare.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s