Mer eller mindre vegan

Jo, jag skrev ju här om sistens att jag slutat med mjölkprodukter och skulle komma att skriva ett inlägg om det, så här är det. Sanningen är dessutom att jag slutat med ägg också och detta gör ju mej, som redan är vegetarian, till vegan.

Varför detta då? Jo, först och främst: Tycker det är svårt att skriva om detta utan att låta skuldbeläggande. Förstår ni hur jag menar? Att det ska låta som att jag skulle tycka att icke-vegetarianer eller icke-veganer skulle vara sämre, mindre empatiska människor. Kan vi bara först slå fast att, nej, det tycker jag inte. Ok? Alla har liksom sina grejer, sin historia, sina erfarenhet. En gör sina val utifrån dessa och en gör ofta sitt bästa med det en har. De flesta gör något för att skapa en bättre värld på sitt sätt. Så tänker jag!  Jag vill inte komma med pekpinnar men jag måste få berätta om min övertygelse. För det är ju ändå det det är, en övertygelse. Ja, och så skulle jag tycka det var jättekul om ni tycker det är spännande och blir lite inspirerade att kanske testa något veganskt ibland, ni som inte äter så i vanliga fall.

Kärnan av allt detta är att det där med mjölken länge har varit lite av ett skav och dåligt samvete för mej. Det är lång tid som jag känt i magen att det inte varit riktigt ok för mej att hälla komjölk i morgonkaffet eller äta yoghurt gjord på sådan till frukost. Komjölk är ju faktiskt egentligen kalvens mat. Och för att vi ska få komjölk tar man kalven från sin mamma väldigt tidig. Jag tror verkligen inte vi behöver dricka kalvens bröstmjölk som dessutom är fylld med saker för att den lilla kalven skall växa upp till en stor ko eller tjur. Det känns lite absurt när jag tänker på det? Äggen tog jag bort för att jag helt enkelt inte vet hur hönorna egentligen mår. Dessutom känns de inte jätteviktiga för mej. Så varför inte.

Jo, men i alla fall, för någon vecka sedan slutade jag bara och ingenting har någonsin varit lättare eller känts så bra sen jag först blev vegetarian. För mej är det en väldigt odramatisk förändring egentligen. Det enda jag har gjort är ju egentligen att byta ut mjölken i kaffet mot havremjölk och yoghurten mot sojgurt. Dessutom har jag lagt till vitamin B12 och exprimenterat loss med veganska ostar -Hur kul som helst!

Det är väl ungefär det! Jag kommer säkert och skriva mycket mer om det här. Bland annat om hur det känts i kroppen att lägga om kosten. Det kommer lite senare. Ni får gärna ställa lite frågor så länge.

IMG_1074

IMG_1069

Frukosten är den samma som så ofta förut men kaffet innehåller havremjölk och yoghurten är av soja istället. Dessutom är sojgurten toppad med en ny favorit: Bjäst (näringsjäst)

7 tankar om “Mer eller mindre vegan

 1. Kul att du är du är tillbaka! Har du läst Ät och spring av Scott Jurek? Han skriver om hur han lägger om till vegankost och springer megalångt och mår jättebra, plus en del recept.

  Gilla

 2. Spännande! Jag skulle gärna gå samma väg, men min främsta motståndare är tidsbrist. För jag har inte familjen med mig och jag orkar inte laga dubbel mat. Så tips om snabb veganmat vore superkul! Samt just hur man hanterar det i en ev ”köttomgovning”

  Gilla

  • Här hemma råder regeln: Den som lagar maten bestämmer:-D Min sambo är inte vegetarian men äter för det mesta vegetariskt, eller nu då: veganskt, för att det oftast är jag som lagar maten. Men jag förstår att det kanske inte är lika lätt när en är en hel familj med barn så klart. Ett tips är ju att göra tillbehören veganska och sedan ex. ha några kikärtsbollar på lut när de andra äter kött. Köttfärssåsen är lätt att byta ut köttfärsen mot vegofärs i, ingen märker något. Lovar 🙂 Några snabbsvar, ska klura på detta mer!

   Gilla

 3. Jag tycker det är ett fantastiskt beslut! Mjölk är faktiskt det första jag uteslöt, dels för att jag alltid tyckt att det är så äckligt (har aldrig ätit varken yoghurt, ost eller ren mjölk) och som du säger så känns det verkligen fel hela vägen in i själen. Kött känns av någon anledning inte lika fel (iaf inte om det inte är industrifläsk från Danmark) eftersom många andra djur äter kött. Men inget annat djur plågar kalvar för att ta deras mjölk… Men sen äter jag ju väldigt lite kött i förhållande till medelsvensson så jag känner mig rätt nöjd med att utesluta ägg, mjölk och importerat kött just nu =)

  Gilla

  • Åh, det är precis det jag menar 🙂 Alla hittar sina egna lösningar och alla måste få ta det efter egen känsla och takt. Ja, den där mjölken alltså… Har mått så dåligt över den, just för att det känns så himla onaturligt. Jag tror inte ens gemene man tänker på det? Jag vet själv, för pinsamt länge trodde jag att kossor ALLTID producerade mjölk. Att det liksom bara var för att hjälpa dem som en mjölkade *ridå*

   Gilla

 4. Ping: Hur går det med min veganism? - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s