Om att försöka tipsa om sevärdheter i sin hemort

Hallå från förkylningsnästet! Ja, vi är fortfarande rätt redigt förkylda, både jag och Daniel, men för mej tror jag att det börjar ge med sej (yay!). Jag har bara varit så himla less i veckan, inte haft någon inspiration till något. Ett tag kändes det som att jag skulle vara snuvig 4-ever. Det här har ändå hållit i sej sedan i tisdags förra veckan. Nåja, slut på förkylningsrant. Nu blir det BoH-veckotema!

Veckans tema gjorde mej (som så många gånger förr) lite ställd. Temat är: ”Om du ska semestra i min stad får du inte missa”. 

För er som inte vet det bor jag i Surahammar sedan mer än tio år tillbaka. Från början är jag från ett samhälle utanför Leksand i Dalarna. Här i Surahammar var det liksom aldrig meningen att jag skulle hamna, det var mest tänkt som en tillfällig lösning. Daniel bodde här och jag fick ett jobb i Västerås. Min tanke var då att vi skulle bo här ett kort tag och sedan kanske flytta till Västerås som ligger nära. För jag vet inte, jag tyckte Surahammar lät som en sån där ort som jag alltid har fått lite ångest av? Ett litet brukssamhälle där inte så mycket händer. Men så flyttade jag hit och upptäckte sakta fördelarna med att bo här. Det ligger dels nära Västerås och dels kan jag befinna mej i Stockholm på lite mer än en timme. Plötsligt kändes det inte som ett isolerat litet samhälle. Jag har också bara lite mer än två timmars tågresa hem till Dalarna vilket gör att jag kan åka dit ofta. Och ja, nu har jag inte någon större önskan att flytta längre.

Men temat gjorde mej ju ställd skrev jag? Ja, för att jag insåg hur dålig jag varit på att upptäcka omgivningarna här. Jag har inte alls lika bra koll som Ida verkar ha på sitt Linköping. 

>>Läs Idas inlägg här

Sanningen är att jag inte kan komma på någon sån där självklar plats ni MÅSTE besöka. Även om jag bor här har jag liksom fortsatt förlägga naturupplevelsesidan av mej själv i Dalarna eftersom det är så lätt-tillgängligt där. Men det FINNS platser här och det får bli ett löfte till mej själv att hitta och upptäcka dem.

Det finns faktiskt massor med möjligheter att ta sej ut i naturen även här. 

 • Det finns leder, så som Bruksleden
 • Det finns också massor av små skogsvägar och gulliga små skogssjöar (det utforskade vi faktiskt en hel del förra sommaren, fast med bil).  
 • Det finns flera möjligheter till träning. En grej som jag tänkte testa är faktiskt Zumba, för Surahammar har ett helt eget Zumba-center. Det fick jag reda på när jag fotograferade den den fantastiska ägaren och en instruktör för några veckor sedan. Hur häftigt är inte det?

Jamen, så får det bli. I sommar ska jag upptäcka den här orten jag bor på minsann.


sjö

picknick2

Såna här små skogssjöar, utmärkta för pick-nick och bad, har jag i alla fall varit duktig på att upptäcka.

 

7 tankar om “Om att försöka tipsa om sevärdheter i sin hemort

 1. Jag har också mycket kvar att upptäcka med Linköping. Förmodligen finns massor av små pärlor där ute och väntar på oss. En mysig grillplats vid en sjö eller ett fik där kaffet inte kostar skjortan och kaffebrödet är hembakt med kärlek snarare än inköpt fabriksbakat. ❤

  Gilla

 2. Min enda association till Surahammar är att en klasskompis på mellanstadiet var inflyttad därifrån och hade rolig dialekt. Från Sura till Enköping liksom… Hehe… Men visst är det ju så att man borde upptäcka mer av sin hemort!

  Gilla

 3. Jag har bott i Västerås som barn och surahammar var liksom så på sidan om. Inget man direkt åkte till bortsett från att vi alltid plockade bär där och badade om jag inte minns helt fel. Det är svårt i bland, man blir lätt hemmablind. Jag ska turista i min egen stad i sommar, en hel dag och bara upptäcka det som turistbyrån vill att andra ska upptäcka, de där små sakerna som jag liksom aldrig gör!

  Gilla

 4. Ping: Bloggar om hälsas samlade semestertips! - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

 5. Ping: Fyra fantastiska matställen i Göteborg | FIT by Emma Hå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s