Hur går det med min veganism?

Jo, tackar som frågar: Det går superbra att vara vegan. Jag skulle nog gå så långt som att säga att det är ett av mina bästa beslut i livet. För er som inte riktigt hänger med i svängarna här: För ett tag sedan bestämde jag mej för att gå över från lakto/ovo-vegetariskt kost till helt veganskt. Jag lovade att skriva ett inlägg och berätta om hur det gick och kändes lite senare, och det inlägget kommer alltså här.

Är jag helt och fullt vegan?

Jag tänker på att det beror lite vem en frågar? Om en frågar en superstrikt vegan så kanske jag gör många fel? Men om man frågar mej så skulle jag verkligen säga att jag är vegan, även om jag gör några avsteg ibland.

Jag tänker lite så här: Hemma är all mat som lagas vegansk men om jag blir bortbjuden så är jag inte superpetig. På födelsedagskalas och sånt orkar jag inte vara den som nitiskt står och stirrar på kakfatet och försäkrar mej om att allt är bakat utan smör. Släkt och vänner anstränger sej ändå så himla mycket för att servera vegetariskt mat som jag kan äta. Sen känner jag, och detta kanske är dumt, men jag ORKAR INTE ta vegandiskussionen varje gång jag är bortbjuden.

Det finns andra gånger jag gör avsteg också, till exempel köpte Daniel riskakor med smak här om dagen. De visade sej inte vara veganska, men jag äter dem ändå. Varför? Jo, en del av det här veganbeslutet går ju ut på att vara rädd om miljö och inte bidra till matsvinn. Om vi då skulle köpa nya grejer för att det råkade bli fel denna gång, då riskerar vi att något står i skåpet och blir gammalt. Fast samtidigt, skulle han råkat köpa äkta creme fraiche, då skulle jag ju inte ha ätit den så det där är ju lite olika beroende på produkt.

IMG_7511

Är det svårt att bli vegan?

Jag skulle spontant svara nej på den frågan, men då var jag också redan vegetarian när jag började äta veganskt. För mej har det varit en sån himla liten omställning, typ havremjölk i kaffet istället för vanlig. Havrefraishe istället för creme fraiche o.s.v.Min vanliga mathållning har inte förändrats nämnvärt. Det enda som är lite annorlunda är att jag åt mycket ägg förut och det gör jag ju inte nu, men det är inget som känns jobbigt alls.

broccolismoothie2

Hur mår kroppen?

Min första reaktion när jag blev vegan: Vad sjutton gör mjölkprodukter med kroppen egentligen? Okej, detta är ju bara min egna upplevelse och jag kan verkligen inte säja att det bara var mjölken som spelade in. Men faktum är att så fort jag slutade med mjölk droppade jag direkt några kilon?  Jag tycker också att jag känner mej piggare och nu när jag börjat springa igen så märker jag att jag har grymt bra återhämtning, tidigare blev jag lätt öm. Jag var därför helt säker på att jag skulle ha rejält ont efter de senaste dagarnas löpning. Men nej, ingenting.

charlottaholding1

Hur mår jag psykiskt?

För mej, och detta är ytterst personligt, var det en lättnad att bli vegan. En tyngd lyftes från axlarna. Speciellt mjölkprodukter har varit något som jag och mitt samvete fajtats med länge. Det har helt enkelt inte känts naturligt och bra för mej att dricka mjölk, men jag har gjort det av gammal vana. Nu känts det otroligt skönt att slippa. I övrigt känner jag mej stabil och mår bra psykiskt, kanske lite bättre en förr t.o.m, men det kan ha tusen andra orsaker än just veganismen.

Som ni säkert förstått så skulle jag alltså säja att jag mår riktigt bra av att vara vegan: Bra ork och energi, bra återhämtning och stabil psyke.

havregurt

Om du är sugen på att testa

Jag orkar verkligen inte vara en sån som skriver andra på näsan om vad som är rätt och fel. Men om du känner dej inspirerad och sugen finns det många saker du kan göra för att äta mindre animaliska produkter utan att behöva ändra om hela ditt liv.

 • Är du en sån som jag, som MÅSTE ha mjölk i kaffet. Byt ut den mot havremjölk, i alla fall i några koppar. OBS, vilken havremjölk man väljer är enligt mej avgörande här. Vissa är bara vattniga och gryniga. Två som jag gillar och som har den där fylligheten en vill åt är Garants havredryck (tyvärr ej den ekologiska) och Oatlys iKaffe.
 • Byt ut grädde och creme fraiche i matlagningen mot vegetabiliska alternativ. Det finns massor.
 • Prova att köpa vegansk glass nästa gång du är sugen. Tofuline har supergod, du kommer inte att märka någon skillnad.
 • Morgonyoghurten är också en utmärkt grej att byta ut utan att det märks så mycket. Testa havregurt (här finns recept på egen havregurt) eller sojagurt. Just nu är min favorit sojagurt från Planti. Har aldrig, aldrig ätit godare yoghurt.

Min poäng är att man inte behöver ändra allt omedelbart. Fasa in lite nya produkter i din vanliga mat och se det som en kul grej!

10 tankar om “Hur går det med min veganism?

 1. Kul att få läsa om din omställning till veganskt. Har funderat på det mkt själv. Äter ju redan laktosfritt så varför inte ta nästa steg. Fast där blev det lite komplicerat med resten av familjen så jag nöjer mig med vegetarisk kost med många inslag av veganskt och det funkar bra. Finns ju så otroligt mycket inspirerande kokböcker som är veganska idag att det knappast är något problem att komma på vad som ska ätas. Kramar Liza

  Gilla

  • Jag tycker det är en så himla bra inställning: En gör så mycket en kan och det som känns bekvämt i ens vardag :-). Alla mina egna koständringar (till vegetarian t.ex.) har varit stegvis. Jag började utesluta rött kött, sen kyckling och sist fisk o.s.v Alltså, jag menar inte att en måste, men just det där att en får ta det i sin takt och göra det som känns bra för tillfället är väldigt viktigt.

   Gilla

 2. Jag tycker det är härligt att man inte behöver vara så strikt i kanterna. Jag är inte vegan, men dricker gärna iKaffe ändå – eller som det senaste jag hittat: vaniljsojamjölk i kaffet. Det smakar Starbucks vaniljlatte! Inte på något sätt nyttigt, men kul. Dvs traditionellt sett alternativa produkter behöver inte vara det längre. Men, kollar man på innehållsförteckningen på vissa grejer som iof är veganska (sojagrädde) så är det vad jag minns en längre innehållsförteckning än på mejerigrädde så det är verkligen en gråzon allt det där, plus att soja i sig är diskutabelt. Men det får vara så tänker jag, bara man är medveten om att inget är rakt av svartvitt liksom. Vad vill jag ha sagt? Att du är bra.

  Gilla

  • Jag tänker nog ganska lika. Det är ju superbra när det finns alternativa produkter till de vanliga och att fler och fler använder dem trots att de är varken veganer eller vegetarianer. Just att vara vegan kan ju ibland förknippas med att en är helt svart/vit och tycker att andra som inte gör som en själv är dåliga. I det facket vill jag inte vara. Jag tror på positivitet och att göra människor nyfikna istället 🙂
   Och ja, den där sojan: Får myror i huvudet, men tänker att så länge en inte överdriver något så är det nog lugnt 🙂
   Plus: MÅSTE testa den där vaniljsoja-mjölken. Lät ju fantastiskt!
   Och tack! Du är också himla bra! 🙂

   Gilla

 3. Tack för ett intressant inlägg, veganism är något jag funderat mycket (jag har varit vegetarian i snart 20 år) men jag har svårt att ta det där sista steget även om jag själv tycker att det känns lite som dubbelmoral att stödja djurindustrin genom att äta mejeriprodukter. För mig är det osten som skulle vara svår att ta bort…

  Gilla

  • Vad kul att du gillade 🙂 Jag hade faktiskt också ost som min grej, därför är det rätt konstigt att jag inte nämnt det i inlägget inser jag nu? Jag tror det beror på att det visade sej att jag inte saknade det så mycket som jag hade trott. Dessutom har jag skaffat mej en passion för att göra allehanda ostsubstitut. Ett rikttigt snabbt här: Om man mixar persilja, vitlök, lite salt och cashewnötter blir det en supergod ”parmesan” att strö på ex. pastan 🙂
   Känner igen mej i dina tankar om mjölkprodukter. Det skavde länge för mej också, så nu känns det toppen att märka att jag klarar mej utan.

   Gilla

 4. Oatlys jordgubbsglass. Slår alla djurmjölksglassar med hästlängder! Väntar på att de ska göra en cookiedough-smak. I övrigt så tycker jag du är grym som slutat med mjölkprodukter, det finns inget i dem som vi behöver och de stackars korna och kalvarna får utstå väldigt mycket lidande. Om man äter mycket kasein som finns i magra mjölkprodukter som kvarg så kan man dessutom bli mer sötsugen. Så heja mejerifritt!

  Gilla

  • Oh, tack för tips! Jag har inte riktigt vågat mej på Oatlys glass, men nu ska jag testa.
   Ja, jisses, det där med mjölkprodukter har varit ett så dåligt samvete hos mej. Dessutom är det något som känns jäkligt skevt med att människor skulle behöva något som är till för växande kalvar. Lite som att vi aldrig skulle sluta amma…Hahaha 🙂

   Gilla

 5. Så spännande detta! Gillar din avslappnade inställning till detta och tror det kan inspirera många till att ta några steg, som säkert kan bli fler. Mejeriprodukterna skaver här med (även om jag inte ens är vegetarian just nu), min senaste favorit är GoGreens ekologiska mandelmjölk. Supergod på frukostgröten och inget socker i.

  Gilla

 6. Ping: Mitt ekologiska badrum – en serie | Lite Längre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s