När är jag offline?

Som vanligt flåsar jag in här och ser mig omkring. Det börjar bli lite dammigt på den här stackars bloggen, men jag kämpar på. Min ambition är att den SKA gå att kombinera med allt annat. Älskar den för mycket för att släppa den. Tack för att ni hänger kvar här, jag kommer att komma tillbaka lite mer regelbundet men låter orken bestämma när det ska ske.

I veckan kan jag i alla fall fresta er med ett gästinlägg från en kvinna som jag tycker är fantastiskt grym. Vem det är får ni se då!

Tills jag är på bloggbanan igen så försöker jag åtminstone att hänga på älskade BoH:s veckoteman. Den här veckan är det något så spännande och tankeväckande som: Var är du offline?

Frågan satte myror i huvudet på mig? Herrejisses, när är jag egentligen offline? Jag börjar dagen med att dricka kaffe och scanna nätet, sen sätter jag mig framför datorn och jobbar hela dagen. När jag går och lägger mig på kvällen sätter jag oftast på en podcast eller en ljudbok och somnar till den. Under dagen kollar jag mobilen och sociala medier fler gånger än jag kan räkna. 

Men jag tänker lite som Victoria: Bara för att jag tekniskt sett använder mig av nätet så innebär det inte att det är där mitt fokus är. Som när jag springer till exempel, jag har ju förvisso mobilen med mig och Runkeeper igång men jag ägnar det inte en tanke. Detsamma gäller för ljudböcker, jag försvinner ju snarare in i en bok än fokuserar på mobilen.

Men jag har platser där jag är offline mer än annars. När jag är hemma i Dalarna kan jag glömma mobilen och sociala medier hela dagar. Jag fokuserar på det som finns omkring mig istället, naturen och saker som finns att göra. Det får mig att fundera på om jag skulle bli en mindre nätanvändande person om jag bodde på landet?

Gillar också Camillas koncept, att avsätta tid för att umgås och försöka låta bli mobilen. Kanske det är så en måste göra? Tänker att internet idag har gjort sig så himla oumbärligt i våra liv. Vi behöver inte längre traska till bankomaten för att kolla vårt saldo, vi behöver inte ringa upp för att se hur våra vänner mår (jo, det behöver vi ju så klart), vi behöver inte köpa tidningar eller slå på tv:n för att se de senaste nyheterna och så vidare i all oändlighet. Eftersom människan verkar vara både en bekväm och en nyfiken varelse kanske vi behöver säga till oss själva att koppla ned ibland, liksom tvinga oss att gå lite mer tillbaka till ursprunget?

Har du tänkt på hur ofta du är helt nedkopplad?

offline

 

4 tankar om “När är jag offline?

  1. Jag är nog offline mest av tvång. Om det helt enkelt inte finns nät eller om telefonen krånglar. Ibland känns det som om hela mitt liv finns i min telefon, alla kontaktuppgifter (kan ingens telefonnummer utantill), min kalender, kameran…

    Gilla

  2. Jag är offline bara i sovrummet. Vi har gjort några tappra försök till offlinetid fredag eftermiddag och kväll men någon/några i familjen har alltid fuskat. Även jag ;).

    Gilla

  3. Jag är inte offline lika mycket som jag skulle VILJA, även om det både är bättre och sämre än förr. (Bättre för att jag tänker på det och försöker aktivt ta offline-tid) och ”sämre” för att hela samhället bygger mer på att vara just online, vilket gör att totaltiden förmodligen ändå har ökat sist åren.

    Gilla

  4. Ping: Var är du offline – Bloggar om hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s