Pmds och träning

Igår morse vaknade jag och kände att något liksom svängt runt i kroppen under natten. Plötsligt känner jag mig oändligt trött,  kroppen är tung och allt känns jobbigt. I huvudet avlöser ångestfyllda tankar varandra och mitt humör är kort och vasst. Det är helt enkelt pms-veckan som inträtt, eller i mitt fall, pmds-veckan.

För er som inte vet är pmds en svårare form av pms. Det är ju rätt vanligt att en mår lite dåligt innan mens, känner sig svullen och låg, men för en person med pmds påverkar hormonerna mer än så. För mig är det mest påtagliga hur mitt psyke blir ett helt annat. Från att vara en människa som är nöjd med livet och ofta väldigt glad, trillar jag ned i ett mörker där ingenting känns speciellt kul och alla problem känns enorma. Jag påverkas även vid ägglossning, men då på ett lite annat sätt. Vid ägglossning får jag faktiskt ondare än vad jag får vid mens. Det är förresten oftast inte mensvärk som är ett problem vid pmds, utan mer det psykiska. Ägglossningskänslorna känns också på ett annat sätt. Om jag blir ledsen och ångestfylld innan mens, så blir jag mer arg och irriterad vid ägglossning.

Jag skrev en hel del om det här när jag bloggade förr, helt enkelt för att det är oundvikligt för mig att inte ta upp det eftersom jag faktiskt inte riktigt är mig själv två veckor av fyra. Dessutom påverkar det min träning enormt mycket. Faktiskt så till den grad att jag ibland tror att det är pmds:en som gör att jag ibland har svårt att springa regelbundet. Är det en dålig period går det bara inte. Då hjälper glada tillrop om hur mycket bättre en mår av träning föga. Det är svårt att förklara för den som inte själv har samma problematik, men kroppen blir så fruktansvärt tung och trött och psyket orkar helt enkelt inte.

Den här perioden verkar som tur var, vara en bra period för mig (det växlar en hel del från månad till månad), så igår tog jag mig faktiskt ut och sprang en sväng. Det var väldigt skönt även om löpningen går mycket tyngre under dessa perioder. Men det hjälper! Det gör att jag blir lite gladare och att jag orkar lite mer. Det hjälper dock inte när det är en dålig period. Då går det helt enkelt inte att springa.

En annan anledning till att jag tar upp det här är att jag vet att det finns många kvinnor som inte ens vet att de är drabbade. De tror bara att de är deppiga i perioder, eller till och med galna. Jag vill därför tipsa om att logga när exakt en mår dåligt under några månader. Då ser en tydligt om måendet faktiskt är cykliskt. Det finns många smarta appar en kan använda för det. Jag skriver ofta bara ned några ord, typ ”ångest”, ”rädd”, ”trött”, o.s.v för att få en överblick över hur läget är. Loggandet gör också att jag till en viss del kan distansera mig från känslorna. Om jag vet att jag hade ångest på precis samma dag förra månaden så förstår jag att det inte är jag utan hormoner som spelar mig ett spratt.

Det sorgliga i kråksången är dock att det inte riktigt finns något ultimat bot för pmds, men det finns saker som hjälper många. En del mår bättre av att se över kosten, en del äter p-piller och en del äter ssri. Själv gör jag det sistnämnda, något som gör att jag inte ramlar ned i mörkaste mörker. Dock hjälper det inte mot den förlamande tröttheten eller känslan av tyngd. Vården är också hopplöst oupplyst, faktiskt så till den milda grad att vissa läkare inte ens känner till problematiken. Jag hoppas så att det kommer  att läggas mer pengar på forskning runt denna kvinnosjukdom. Jag vet att det finns några forskningsstudier som är igång nu, och det vore för himla fint om de kunde hitta svaret på gåtan.

Om du känner igen dig så finns det några saker jag vill tipsa om:

  • Gruppen ”Vi som lever med pms & pmds” på Facebook.
  • Det här blogginlägget som förklarar känslan väldigt bra från bloggen Vill bara finnas.
  • Appen Hormone Horoscope som på ett roligt och pedagogiskt sätt förklarar vad som händer hormonellt i kroppen dag för dag. Den har gett mig många aha-upplevelser. Nu vet jag till exempel att det är progesteron som är boven bakom min trötthet.
  • PMS-podden! Jenny Öhrn Segolsson och Charlie Michaelsen poddar varje vecka om hur det är att leva med pms, både med allvar och massor av humor. Dessutom testar de friskt olika botemedel och redovisar resultatet i podden.

IMG_5361

5 tankar om “Pmds och träning

  1. Ping: Att vara sin egen |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s